skip to Main Content

Izdelava obeska

Vtokratni objavi vam prikažem izdelavo teh kjut obeskov z napisom po želji.

Za izdelavo potebujemo:

Na računalnik si prenesemo dizajn, ki ga bomo uporabili za ozadje obeska. Lahko si naložite tudi tega, ki sem ga ustvarila za vas na linku. Datoteka je že pripravljena za izrez v Silhouette studiu. Če imate napravo Cricut si lahko preneste pdf v Design space in ga izrežete z Cricut napravo z nastavitvami rezanja za vinil.po želji ga lahko z pritiskom gumbov Ctrl+C ter Ctrl+V podvajate v kolikor bi želeli izdelati več obeskov.

V Silhouette studio kliknete v meni SEND desno zgoraj. Odprejo se vam nastavitve za rezanje. Sama vedno režem v podmeniju Line, ker delam veliko z različnimi materiali in si lahko vsako linijo barvno označim ter ji določim svoje nastavitve, vendar o tem v kakšnem od naslednjih prispevkov.

V tool nr. naj bo označena številka 1, tako kot je že prednastavljeno, material izberite ”Vinyl glossy” , če imate Autoblade nožek vam bo v meniju Action avtomatsko nastavilo Cut, če boste uporabili drug nožek ga ustrezno označite in vstavite vinil za rezanje v željeni barvi v napravo.

Sedaj, ko imamo ozadje narejeno, naredimo še napis. V meniju na levi strani kliknite ikono z črko A. Odpre se vam kurzor kamor napišete željeni napis. Napis označite ter kliknite ikono z črko A in črtico na desni strani. Odpre se vam meni, kje si lahko poljubno zamenjate font pisave. Sama sem uporabila pisavo ”Bogart” , ki je za čiščenje malce težavna zaradi zarez v pisavi. Priporočam izbiro pisave z čim manj detajli za lažje čiščenje vinila.

V tem meniju lahko tisti, ki imate dokupljeno nadgradnjo v Silhouette studio designer ali višje dodajate tudi vitice, ki jih imajo nekatere črke.  Ta možnost vam odpira ikona z Črko G (glyphs).

Sedaj označite ponovno svoje ime ter kliknite na desno miškino uho, v meniju izberite ”Weld”  in črke se bodo med seboj neprekinjeno povezale. Če te funkcije ne uporabite vam bo rezalna naprava izrezala vsako črko posebej. Sedaj besedilo samo še izrežemo po istih navodilih, kot predhodnje ozadje.

Izrezan vinil očistimo, ter ga prelepimo z koščkom prosojne transferne folije, podgnemo z rakljem ali poljubno kartico. Odlepimo ter prilepimo na z alkoholom očiščen akrilni plošček, podgnemo po transferni foliji ter pod kotom 180 stopinj transferno folijo odlepimo z ploščka za lažji transfer. Postopek ponovimo še z pisavo.

Po želji lahko obesek zaščitimo z akrilnim prosojnim sprejem za daljši obstoj ali pa ga premažemo z epoksi smolo ali prosojnim UV lakom za nohte ter postavimo za 60 sekund pod UV lučko. Možnosti je nešteto. Za ozadje bi na primer lahko uporabili tudi akrilne barve. Postopek je isti le da v tem primeru najprej prilepimo na akrilni plošček pisavo, ki pa mora biti zrcalno izrezana, ko jo prevlečemo z akrilom in lakom dobimo res lep efekt, ki ga lahko uporabimo tudi za poročna pleksi vabila, sedežni red, obeske za kužke, podstavke za pijačo, ….

Na pleksi plošček sedaj samo dodamo še kovinski obroček za ključe ter dodatke po želji in obesek je končan.

Čestitam ustvaril/a si res kjut obesek zase, za prijateljico ali za prodajo na Etsy.

Ne zamudi tudi tutoriala za izdelavo pleksi ploščkov z Flux laserskim rezalnikom.

Do naslednjič vas lepo pozdravljam!

Urška iz Zartee

Back To Top